Kucharz z powiatu słupskiego najlepszy w regionie
Tomasz Kunysz, kucharz i właściciel Restauracji „Gościniec Słupski” w Bydlinie zwyciężył w konkursie „Kulinarna uczta Gastro – Hotel z Markiem Widomskim – Kuchnie Świata – 2011/2012 TEX – MEX” i otrzymał tytuł „Najlepszego kucharza w regionie”, a także nominację do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski.
Wielki finał odbył się w Kołobrzegu, w czasie marcowych targów wystawienniczych, w dniach 9-11 marca br., w hali Milenium. Są to targi wystroju i wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz produktów spożywczych dla gastronomii.
Konkurs kulinarny został zorganizowany pod patronatem Fundacji Szefów Kuchni oraz The Culinary Institute in Cracow. Rywalizacja o miano „Najlepszego kucharza w regionie” to nie tylko dobra zabawa, ale także szansa zmierzenia się z kolegami z branży oraz możliwość zaprezentowania swoich oryginalnych dań. Niemniej trzeba się wykazać niezwykłą inwencją, aby znaleźć się na podium. Nad prawidłowym przebiegiem konkurencji czuwał mistrz kucharski Marek Widomski. Tomasz Kunysz, wykorzystując tajniki kuchni molekularnej, wymyślił takie połączenie smaków i możliwości różnych produktów, dzięki którym zyskał najwyższe uznanie jurorów i był bezkonkurencyjny. Jako danie główne zaserwował stek „Muchos”, trio tortillas w wariacji polędwicy wołowej i concarne jako zakąskę ciepłą oraz sałatkę Sombrero w kompani tapas i nachos. Dopełnieniem kulinarnej uczty był deser Wariacje kremu avocado „Guakamole” z salsą grapefruit-żurawina.
- W tym roku po raz pierwszy w Polsce został wykreowany konkurs TEX-MEX, czyli kuchni teksańsko-meksykańskiej. Fuzja tych dwóch kuchni związana jest z bliskim położeniem obu regionów i bardzo podobnymi smakami. Przygotowania do skomponowania receptury dań konkursowych sprawiły, że teraz już wiem bardzo dużo na temat sztuki kulinarnej tamtych regionów, a pierwsze miejsce jest tego najlepszym dowodem. Bazą do przygotowania dania głównego był stek marynowany w coca-coli, co okazało się fantastycznym pomysłem. Po usmażeniu podałem go z fasolką szparagową w towarzystwie boczku, Wedges Smokky BBQ (Barbecue) i sosu BBQ. Degustację dań zakończyłem deserem, który był kompozycją awokado, cukru trzcinowego, żurawiny, grapefruita, tequilli i bitej śmietany. Cieszę się, że moje pomysły spotkały wysokie uznanie jurorów i będę mógł wziąć udział w kolejnych zmaganiach konkursowych – powiedział Tomasz Kunysz.
autor: MM, fot. arch. Gościniec Słupski
wstecz![wstecz](SKORY/1/IMAGES/WSTECZ.GIF)