Zmagania kulinarne pomorskiej drużyny w Niemczech
W miniony weekend ekipa najlepszych kucharzy z Pomorza z kapitanem drużyny Tomaszem Kunyszem, szefem Gościńca Słupskiego w Bydlinie, wystartowała w XXV już Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Drugi raz w historii Polska wystawia Regionalną Reprezentację Pomorza w najsmaczniejszych mistrzostwach świata, które co cztery lata gromadzą 162 ekipy kulinarne z 85 krajów. Kapitanem polskiej drużyny Pomerania Team Poland jest tym razem Tomasz Kunysz, znany restaurator w powiecie słupskim, zaś menadżerem został Krzysztof Szulborski, mistrz świata w BBQ. W ostatnich zawodach pomorska ekipa zdobyła brązowy medal, tym razem liczy na złoto w kategorii dania bankietowe kuchni regionalnej ciepłej i zimnej. Jurorami na Olimpiadzie są uznani kucharze z całego świata, którzy oceniają smak potrawy, dobór składników, wizualizację potrawy. Konkurs ten kreuje i wyznacza nowe trendy i techniki kulinarne na następne lata.
Olimpiada zakończy się 11 października. Po powrocie Tomasz Kunysz będzie gościem na Słupskich Pokopkach, gdzie przeprowadzi konkurs kulinarny dla publiczności. Wszystkich amatorów dobrej kuchni zapraszamy na tegoroczne Święto Ziemniaka, które odbędzie się 14 października br. w Karżniczce.
autor: DZ, data: 2012.10.08
wstecz![wstecz](SKORY/1/IMAGES/WSTECZ.GIF)