Uczniowie gotowali regionalnie
W Centrum Kształcenia Praktycznego po raz czwarty odbył się konkurs gastronomiczny „ Kulinarny Puchar Regionu”. W konkursie udział wzięło dwudziestu uczniów ze szkół o profilu gastronomicznym ze Słupska, Wejherowa, Miastka, Rumii, Kościerzyny, Człuchowa, Kościerzyny i Lęborka. Uczniowie w pracowniach gastronomiczno – hotelarskich wykonywali potrawy regionalne z własnych przepisów. Czas na wykonanie popisowych dań wynosił 180 minut. Prace uczniów oceniała komisja, której przewodniczył doktor Witold Kozirok z Akademii Morskiej z Gdyni. W skład komisji wchodzili restauratorzy ze Słupska, a także nauczyciele uczestników konkursu. Oceniano organizacje pracy, higienę produkcji, stopień trudności wykonywania potrawy, atrakcyjność potrawy, dekoracje i sposób podania, a także walory smakowe potrawy.
Pierwsze miejsce komisja przyznała Krystianowi Knyba z ZSP nr 1 w Kościerzynie, drugie Damianowi Witczakowi z ZSP nr 1 w Słupsku, trzecie Justynie Ewald z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku. Wyróżnienia przyznano Jackowi Chochli z ZSP nr 3 w Wejherowie oraz Sylwestrowi Sójka z ZSA w Człuchowie. Celem konkursu było propagowanie regionalnych potraw i napojów, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości wśród uczniów oraz rozwijanie zainteresowań kulinarnych.
Konkurs na stałe zagościł w słupskiej placówce, a organizatorzy są bardzo dumni, że mogą propagować potrawy regionu pomorskiego
autor: Grażyna Włoch, data: 2011.11.17
wstecz![wstecz](SKORY/1/IMAGES/WSTECZ.GIF)