Moc atrakcji na VII Słupskich Pokopkach
W niedzielę, 10 października br. w Karżniczce (gm. Damnica) odbędzie się VII Powiatowe Święto Ziemniaka, czyli tradycyjne Słupskie Pokopki. Impreza rozpocznie się o godz. 11.00 na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian. W tym roku będzie to wyjątkowa uczta kulinarna z ziemniakami w roli głównej. Goście będą mieli okazję spróbować swoich sił w rywalizacji przy smażeniu rosti (placków ziemniaczanych) urozmaicone dodatkowymi konkurencjami. Kulinarne zmagania będzie prowadził Tomasz Kunysz, finalista tegorocznych Międzynarodowych Mistrzostw Europy Dorszowe Żniwa, szef kuchni z Gościńca Słupskiego z Bydlina, który będzie jednocześnie przygotowywał premierową potrawę lokalną. Po raz pierwszy goście będą mogli skosztować pomuchlówkę - słupską polewkę dorszową w towarzystwie kluseczek ziemniaczanych i kołdunów z mięsem raka. W tym dniu kartoflane dania dla gości przygotują Jan i Jakub Kuroniowie w czasie "Bitwy na gary". Jak co roku panie z Kół Gospodyń Wiejskich oprócz niezwykłych potraw ziemniaczanych będą serwować również smakowite wypieki.
Najlepsi producenci ziemniaków z powiatu słupskiego zostaną nagrodzeni przez starostę słupskiego Słupską Bursztynową Bulwą, a przez ministra rolnictwa odznaczeniami. Ponadto odbędą się wybory Sołtysa i Sołtyski Roku 2010, konkursy oraz występy lokalnych zespołów.W trakcie imprezy odbędzie się pokaz carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach - w wykonaniu Tomasza Kunysza i Adama Wasylewa z Ustki. Wyczarowane przez nich dzieła będzie można kupić w czasie licytacji, z której dochód zostanie przeznaczony dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Damnicy.
Tego dnia również w sali lustrzanej damnickiego pałacu będzie miało miejsce ważne wydarzenie dla Powiatu Słupskiego. O godzinie 13 zostanie podpisana umowa o partnerskiej współpracy z Powiatem Bełchatowskim. Goście z Bełchatowa przez cały dzień będą uczestniczyć w Słupskich Pokopkach.
Impreza potrwa do godziny osiemnastej, jak zawsze będzie można zaopatrzyć się w ziemniaki, wybierając swoją ulubioną odmianę.
autor: MM, fot. Jan Maziejuk, data: 2010.10.08
wstecz![wstecz](SKORY/1/IMAGES/WSTECZ.GIF)