Strona Archiwalna Powiat Słupski

Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Poniedziałek 9 Września 2019     Imieniny: Piotra, Jacka, Sergiusza

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

Aktualności

Multimedia

  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej
  • 76 Rocznica wybuchu II Wojny Światowej

Kalendarium

2019-09-01 80. rocznica Wybuchu II Wojny ŚwiatowejIX01 80. rocznica Wybuchu II Wojny Światowej
2019-09-07 Gminne Święto Plonów w SwołowieIX07Gminne Święto Plonów w Swołowie
2019-09-21 Powiatowe Święto Plonów IX21Powiatowe Święto Plonów
2019-09-28 54. Targi Ogrodniczo - PszczelarskieIX2854. Targi Ogrodniczo - Pszczelarskie
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Ryby najlepsze w powiecie

Zakończyła się nasza internetowa sonda na temat ulubionych przysmaków kuchni powiatu słupskiego, w której uczestnicy mieli do wyboru pomorską gęsinę, ser pleśniowy Camembert „Słupski Chłopczyk”, kartoflankę pomorską, chleb słowiński ze smalcem i ogórkiem kiszonych, a także ryby z Bałtyku w każdej postaci i żurek sporządzony na zakwasie.

Z pośród wymienionych pozycji bezkonkurencyjnie wygrały ryby z Bałtyku, zdobywając 38 procent Państwa głosów. Na wyniki wpłynęły pewnie przeprowadzone kampanie reklamowe zachęcające do spożywania ryb, które finansowane były z funduszy unijnych. Znaczną rolę odegrało również położenie naszego powiatu i dostęp do świeżych ryb, dobrych wędzarni i smażalni oraz ich walory zdrowotne.

Drugie miejsce i ponad jedną czwartą głosów, 25 procent, otrzymał chleb słowiński  spożywany ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W XIX wieku chleb ten wypiekano z mąki żytniej, jęczmiennej i owsianej. Na początku XX wieku podstawowym składnikiem chleba była już mąka żytnia, która później zastępowano mąką pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Niektórzy myślą pewnie, że jest to przekąska serwowana w całym kraju i nie od razu jest ona kojarzona z naszym regionem. Ale ten, kto choć raz spróbował chleba wypiekanego według oryginalnej słowińskiej receptury w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach podczas Dni z Muzyką i Chlebem, ten nie pomyli go już więcej z żadnym innym.

Miejsce na podium zajął również ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”, który wytwarzany był w naszym regionie już przed II wojną światową, ale do tej pory cieszy się dużym uznaniem.

Pozostałe pozycje otrzymały  podobną liczbę głosów otrzymała pomorska gęsina, żurek i kartoflanka pomorska.

Serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej sondzie.

 

Zestawienie wyników sondy:

Moim ulubionym przysmakiem kuchni powiatu słupskiego jest:

Ryby prosto z Bałtyku w każdej postaci - 38%

Chleb słowiński ze smalcem i ogórkiem kiszonym - 25%

Ser pleśniowy Camembert „Słupski Chłopczyk” - 12%

Żurek sporządzany na zakwasie i serwowany w chlebie - 11%

Pomorska gęsina - 8%

Kartoflanka pomorska - 7%

  • autor: DW, fot. Jan Maziejuk, data: 2012.12.13

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 7743325 wejść.
Strona Archiwalna