Ryby najlepsze w powiecie
Zakończyła się nasza internetowa sonda na temat ulubionych przysmaków kuchni powiatu słupskiego, w której uczestnicy mieli do wyboru pomorską gęsinę, ser pleśniowy Camembert „Słupski Chłopczyk”, kartoflankę pomorską, chleb słowiński ze smalcem i ogórkiem kiszonych, a także ryby z Bałtyku w każdej postaci i żurek sporządzony na zakwasie.
Z pośród wymienionych pozycji bezkonkurencyjnie wygrały ryby z Bałtyku, zdobywając 38 procent Państwa głosów. Na wyniki wpłynęły pewnie przeprowadzone kampanie reklamowe zachęcające do spożywania ryb, które finansowane były z funduszy unijnych. Znaczną rolę odegrało również położenie naszego powiatu i dostęp do świeżych ryb, dobrych wędzarni i smażalni oraz ich walory zdrowotne.
Drugie miejsce i ponad jedną czwartą głosów, 25 procent, otrzymał chleb słowiński spożywany ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W XIX wieku chleb ten wypiekano z mąki żytniej, jęczmiennej i owsianej. Na początku XX wieku podstawowym składnikiem chleba była już mąka żytnia, która później zastępowano mąką pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Niektórzy myślą pewnie, że jest to przekąska serwowana w całym kraju i nie od razu jest ona kojarzona z naszym regionem. Ale ten, kto choć raz spróbował chleba wypiekanego według oryginalnej słowińskiej receptury w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach podczas Dni z Muzyką i Chlebem, ten nie pomyli go już więcej z żadnym innym.
Miejsce na podium zajął również ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”, który wytwarzany był w naszym regionie już przed II wojną światową, ale do tej pory cieszy się dużym uznaniem.
Pozostałe pozycje otrzymały podobną liczbę głosów otrzymała pomorska gęsina, żurek i kartoflanka pomorska.
Serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej sondzie.
Zestawienie wyników sondy:
Moim ulubionym przysmakiem kuchni powiatu słupskiego jest:
Ryby prosto z Bałtyku w każdej postaci - 38%
Chleb słowiński ze smalcem i ogórkiem kiszonym - 25%
Ser pleśniowy Camembert „Słupski Chłopczyk” - 12%
Żurek sporządzany na zakwasie i serwowany w chlebie - 11%
Pomorska gęsina - 8%
Kartoflanka pomorska - 7%
autor: DW, fot. Jan Maziejuk, data: 2012.12.13