Nagrodzono chleby i wieńce dożynkowe
Podczas Powiatowego Święta Plonów w Kobylnicy rozstrzygnięto konkurs na chleb i wieniec dożynkowy.
Do tegorocznego konkursu zgłoszono dwadzieścia siedem bochenków chleba dożynkowego i dwadzieścia trzy wieńce. Komisja konkursowa w skałdzie: Gabryela Włodarska-Koszutowska - etnograf Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach; Gerard i Łukasz Cyman - piekarze-cykiernicy ze Słupska; Zenona Mazurczyk - pracownik Pomorskiej Izby Rolniczej; Zbigniew Babiarz-Zych - naczelnik Wydziału Polityki Społecznej w Starostwie Powiatowym w Słupsku wyłoniła następujących laureatów w kategorii:
chleba dożynkowego:
I miejsce i nagroda w wysokości 400 zł – Sołectwo Strzelino (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda 300 złotych – Sołectwo Sycewice (gm. Słupsk)
III miejsce i nagroda 200 zł – Sołectwo Łosino (gm. Kobylnica)
w kategorii wieńca klasycznego:
I miejsce i nagroda w wysokości 1200 zł – Sołectwo Runowo Sławieńskie (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda w wysokości 750 zł – Sołectwo Wiklino (gm. Słupsk)
III miejsce i nagroda 500 zł – Sołectwo Łosino (gm. Kobylnica)
w kategorii wieńca niekonwencjonalnego:
I miejsce i nagroda w wysokości 1200 zł – Sołectwo Włynkówko (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda w wysokości 750 zł - Sołectwo Wiklino (gm. Słupsk)
III miejsce i nagroda w wysokości 600 zł – Koło Gospodyń Wiejskich Wodnica (gm. Ustka)
W konkursie chleba starano się wyłonić i nagrodzić chleb upieczony metodą tradycyjną, na zakwasie z mąki bez zbędnych ulepszaczy i spulchniaczy, dekoracji, podany też w sposób jak najprostszy – w koszu, na białej serwecie.
W wieńcach tradycyjnych, poza tym, że musiały one spełniać określone w regulaminie parametry, doszukiwano się kształtu korony, kłosów podstawowych zbóż, w tym głównie żyta i pszenicy, kwiatów i innych owoców pola i lasu.
autor: MW, data: 2014-09-02
wstecz