Nagrodzono chleb i wieńce dożynkowe
Podczas Powiatowego Święta Plonów w Biesowicach rozstrzygnięto tradycyjny konkurs na wieniec i chleb dożynkowy.
Do tegorocznego konkursu zgłoszono ponad trzydzieści wieńców i dwadzieścia pięć bochenków chleba dożynkowego. Komisja konkursowa składająca się z etnografów, przedstawiciela Cechu Rzemiosł Różnych w Słupsku, Pomorskiej Izby Rolniczej oraz Starostwa Powiatowego, pracująca pod przewodnictwem etnograf Marzanny Mazur, wyłoniła następujących laureatów w kategorii:
chleba dożynkowego:
I miejsce i nagroda w wysokości 350 zł – Sołectwo Redzikowo (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda 250 złotych – Sołectwo Wiklino (gm. Słupsk)
III miejsce i nagroda 200 zł – Gmina Kobylnica
w kategorii wieńca klastycznego (tradycyjnego):
I miejsce i nagroda w wysokości 1500 zł – Sołectwo Siemianice (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda w wysokości 1000 zł – Klub Seniora w Gardnie Wielkiej (gm. Smołdzino)
III miejsce i nagroda 600 zł – Sołectwo Podgóry (gm. Kępice)
w kategorii wieńca niekonwencjonalnego:
I miejsce i nagroda w wysokości 1500 zł – Sołectwo Grąsino (gm. Słupsk)
II miejsce i nagroda w wysokości 1000 zł - Sołectwo Siecie (gm. Smołdzino)
III miejsce i nagroda w wysokości 600 zł – Sołectwo Podole Małe (gm. Dębnica Kaszubska)
Wyróżnienia Starosty Słupskiego otrzymały wieńce - sołectwa Starkowo i sołectwa Biesowice, a Nagrodę Specjalną posła Ziemi Słupskiej Zbigniewa Konwińskiego - wieniec z Główczyc.
W konkursie chleba starano się wyłonić i nagrodzić chleb upieczony metodą tradycyjną, na zakwasie z mąki żytniej, nawet z dodatkiem otrąb, bez zbędnych ulepszaczy i spulchniaczy, dekoracji, podany też w sposób jak najprostszy – w koszu, na zwykłej białej serwecie.
W wieńcach tradycyjnych, poza tym, że musiały one spełniać określone w regulaminie parametry, doszukiwano się kształtu korony, kłosów podstawowych zbóż, w tym głównie żyta i pszenicy, kwiatów i innych owoców pola i lasu zbieranyc
autor: MW, data: 2011.09.15