Strona Archiwalna Powiat Słupski

Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Poniedziałek 9 Września 2019     Imieniny: Piotra, Jacka, Sergiusza

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

AktualnościAktualności 2014

Multimedia

  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy
  • Krajobrazy

Kalendarium

2019-09-01 80. rocznica Wybuchu II Wojny ŚwiatowejIX01 80. rocznica Wybuchu II Wojny Światowej
2019-09-07 Gminne Święto Plonów w SwołowieIX07Gminne Święto Plonów w Swołowie
2019-09-21 Powiatowe Święto Plonów IX21Powiatowe Święto Plonów
2019-09-28 54. Targi Ogrodniczo - PszczelarskieIX2854. Targi Ogrodniczo - Pszczelarskie
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Mistrzostwa Europy i Polski BBQ (19-21 czerwca)

Każdy miłośnik weekendowego grillowania powinien być obecny podczas tegorocznych Mistrzostw Europy i Polski BBQ (barbecue), które będą niepowtarzalną okazją do nauki grillowania, poprzez obserwację zawodników startujących w zawodach. Będzie to pokaz wiedzy i umiejętności kulinarnych prezentowany przez 45 międzynarodowych i polskich teamów. Każdy z nich składa się z czterech członków, którzy przygotują konkursowe dania z podanych składników jakimi są: drób, wieprzowina, wołowina, ryba oraz deser i sos BBQ (dwa ostatnie tworzone samodzielnie z produktów własnych). Cała trudność polega na właściwej kombinacji temperatury i dymu, z którymi zmagać się będą zawodnicy pod czujnym okiem jury. Na przygotowanie dań konkursowych każda ekipa będzie mieć 1 godzinę. Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue – specjalnością Amerykanów – jest znacząca. Głównym aspektem jest umieszczenie ognia w grillu oraz czas trwania przygotowania dania. W barbecue bardzo istotną sprawę odgrywa umiejscowienie źródła temperatury, która musi być ściśle określona i kontrolowana. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa przesiąkniętego aromatycznym dymem. Grillowanie natomiast jest szybszą formą przyrządzania dań na „dużym ogniu”.

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.
Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker odbywają się raz do roku na takich samych zasadach jak Mistrzostwa Europy. Przez ostatnie dwa lata organizowane były w Żninie pod patronatem WBQA. W 2013 roku startowało 8 zespołów, a zwycięzcą została drużyna z Warszawy „Polish BBQ Team”. Impreza w Żninie zgromadziła 15 tys. widzów.
Podczas wydarzenia odbywać się będą koncerty licznych zespołów oraz konkursy dla publiczności. Jeden z nich to konkurs „Kusiciela”. Pięć polskich teamów przygotuje dania, które ocenią widzowie oddając głos w postaci żetonu dla wybranej drużyny. To niepowtarzalna okazja, aby wczuć się w rolę sędziego. Pod koniec imprezy wyłoniona zostanie ekipa z największą liczbą zdobytych żetonów.

Pierwszego dnia wszystkie teamy zaprezentują się na paradzie mającej miejsce w Ustce, podczas której wraz z flagami kraju i swoimi fanami przemaszerują ulicami nadmorskiego kurortu.

Kolejne dni obfitować będą w liczne rozrywki na terenie Doliny Charlotty. Koncerty, konkursy, skoki na MegaBag to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych przez organizatora.
Podczas trzydniowej imprezy odbędą się  koncerty polskich oraz zagranicznych gwiazd, które gościć będą już wkrótce w Amfiteatrze Doliny Charlotty. Niezapomnianych doznań muzycznych dostarczą występy Eweliny Lisowskiej i Patrycji Markowskiej, natomiast w podróż o międzynarodowym brzmieniu zabiorą Państwa gwiazdy o światowym formacie – Sandra oraz Jennifer Rush.

Szczegółowe informacje/formularz zgłoszeniowy/noclegi: www.bbqcharlotta.pl
oraz pod adresem: bbq2014@charlotta.pl
Telefon kontaktowy: (059) 847 43 49
Bilety na koncerty: www.ticketpro.pl
Organizator: DOLINA CHARLOTTY www.dolinacharlotty.pl

19 czerwca 2014 - czwartek

12.00 – 16.00 Rejestracja teamów Mistrzostw Polski i Mistrzostw Europy, przydział
i budowa stanowisk konkursowych

16.00 – 17.00 Odprawa kapitanów drużyn konkursowych

17.00 – 18.00 Pobranie towaru do zawodów i rozpoczęcie konkursu dla publiczności -„Kusiciel”

18.00 – 20.00 Parada w Ustce

20:00 – 23.00 Przyjęcie BBQ dla teamów i gości

20 czerwca 2014 - piątek

11:00 – 20:00 Konkurs dla publiczności - „Kusiciel”

12:00 – 13:00 Szkolenie, odprawa i przysięga Jury Mistrzostw Polski i Mistrzostw Europy

14:00 – 16:00 Szkolenie z technik BBQ dla teamów

20:00 Występ piosenkarki Eweliny Lisowskiej

22:00 Występ gwiazdy wieczoru Sandry

21 czerwca 214 - sobota

10.00 – 17.00 Konkurs dla publiczności - „Kusiciel”

11.00 Rozpoczęcie konkursu daniem narodowym

11:30 Danie nr 1 - Ryba

12:00 Danie nr 2 - Kurczak

12:30 Danie nr 3 - Żeberka wieprzowe

13:00 Danie nr 4 - Wieprzowina

13:30 Danie nr 5 - Wołowina

14:00 Deser

19:00 – 20:00 Rozstrzygnięcie konkursu, wręczenie nagród oraz zamknięcie imprezy

20:00 Występ piosenkarki Patrycji Markowskiej

22:00 Występ gwiazdy wieczoru Jennifer Rush

  • autor: lot.ustka.pl, MS, data: 2014-04-22
  • Mistrzostwa Europy i Polski BBQ

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 7746772 wejść.
Strona Archiwalna