Targi Zdrowej Żywności
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Rolniczak na Targach Zdrowej Żywności
Maj został pożegnany przez mieszkańców Słupska Targami Zdrowej Żywności. Cele tych targów zawarte są w podstawie programowej naszych kierunków kształcenia, tj. Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Technologii Żywności oraz Kucharz. Impreza poświęcona jest promocji zdrowej żywności pozyskanej od lokalnych rolników, rodzinnych manufaktur, oraz producentów, którzy mają możliwość reprezentowania swojej e-oferty bezpośrednio klientom. Kupujący mogli zaopatrzyć się w pieczywo, tradycyjne polskie wędliny, warzywa i owoce z ekologicznych upraw.
Jaką więc rolę mogli pełnić tu uczniowie ZSA? Wcale nie małą! Przygotowaliśmy stoisko, na którym wyeksponowaliśmy materiały promujące zasady zdrowego odżywiania, eliminowania błędów żywieniowych, walkę z otyłością wśród młodzieży. Zaprezentowaliśmy produkty, które na co dzień powinny gościć w naszych jadłospisach: kiełki, płatki owsiane, pasztety warzywne z selera, czerwonej i zielonej soczewicy. Dużym zainteresowaniem przybyłych cieszyła się piramida zdrowego żywienia. Rozdaliśmy przeszło 200 ulotek ze wskazówkami, dotyczącymi zdrowego odżywiania.
Przypomnieliśmy również klientom o modzie na niepalenie, jako że 31 maja był Światowym Dniem bez Tytoniu. Słupszczanie mogli oddać się stosownej refleksji podziwiając plakaty ilustrujące problem uzależnień, wykonane przez naszych uczniów.
Targi Zdrowej Żywności poprzedziły szereg wydarzeń, które wpisały się już w kalendarz naszej szkoły. Wraz ze 160 gimnazjalistami ze Słupska i Powiatu Słupskiego podjęliśmy akcję „Stop otyłości wśród młodzieży! Zasady zdrowego żywienia w profilaktyce nadwagi
i otyłości”. W jej ramach młodzież miała okazję wysłuchać wykładów dr Magdaleny Tańskiej oraz mgr inż. Katarzyny Szczepańskiej na temat zdrowego żywienia.
Mogliśmy podglądać naszych uczniów w czasie pokazu fitness i uczyć się ćwiczeń od profesjonalnych instruktorów. W trakcie trwania pokazów uczniowie mieli możliwość dokonania pomiaru masy ciała, poziomu tkanki tłuszczowej i mięśniowej oraz zawartości wody w organizmie.
W ramach propagowania zdrowych nawyków żywieniowych na zajęciach lekcyjnych wykonujemy doświadczenia, które pozwalają wykryć glukozę i skrobię w produktach spożywczych. Przetestowaliśmy pod kątem tłuszczu chipsy – wynik zaszokował dbające
o linię dziewczęta. Na lekcjach dyskutujemy również na temat e-dodatków, szkodliwości konserwantów, barwników i utrwalaczy. Zachęcamy do czytania etykiet – to sprawdzony sposób na właściwy wybór produktu.
Wszystkie te działania promują zdrowy styl życia oraz kształcą potrzebę dbania o własne zdrowie poprzez wprowadzenie prozdrowotnych nawyków żywieniowych oraz uprawiania sportu.
autor: Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku, data: 2015-06-17