VI Pokaz Stołu Wielkanocnego
„VI Powiatowy Pokaz Stołu Wielkanocnego”
Wielkanoc to szczególny czas, kiedy w kręgu najbliższej rodziny oraz przyjaciół czekamy, aby wspólnie zasiąść do śniadania i podzielić się poświęconymi potrawami. Towarzyszy nam wtedy moc wzruszeń, nie brakuje ciepłej świątecznej atmosfery, wielkanocnych potraw oraz symbolicznego „zajączka”.
W niedzielę palmową 20 marca br. w Muzeum Pomorza Środkowego w Swołowie odbył się „VI Powiatowy Pokaz Stołów Wielkanocnych” zorganizowany przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku/Dział w Słupsku oraz przez Powiat Słupski/Starostwo Powiatowe w Słupsku/.
Swoje propozycje kulinarne zaprezentowały panie kół gospodyń wiejskich z Bierkowa, Głobina, Barcina, Kępic, Damnicy, Łosina.
Uroczystego otwarcia dokonał Starosta Powiatu Słupskiego – Zdzisław Kołodziejski oraz Czesław Elzanowski – kierownik PODR/Działu w Słupsku.
Oprócz tradycyjnych potraw i pisanek na stołach znalazło się wiele specjałów, które były autorskimi pomysłami gospodyń. W tym roku na stołach gościły m.in. mazurki, baby, serniki, pascha, żurek, jajka faszerowane, szynki z różnymi sosami, nadziewany pasztet, galantyny, różne wędliny, chleb pieczony w domu, poncz i nalewki domowej roboty.
Żaden z uczestników tegorocznego Pokazu nie wyszedł z pustymi rękoma. Wszystkie Panie otrzymały dyplomy oraz upominki ufundowane przez sponsorów.
W tym roku nagrody ufundowali: Starostwo Powiatowe w Słupsku, oraz włodarze , których Koła Gospodyń reprezentowały poszczególne gminy. W trakcie imprezy odbył się także konkurs na najpiękniejszą palmę i pisankę wielkanocną, w którym zgłoszono kilkanaście przepięknie wykonanych prac. Jury stanęło przed podjęciem bardzo ciężkiej decyzji.
Ponadto nie brakowało stoisk przygotowanych przez lokalnych twórców, rękodzielników i KGW – kolorowe różności „na Zająca”, pisanki, palmy, kwiaty z bibuły, zajączki, koszyki, szydełkowe cacuszka, szyte przytulanki, drewniane zabawki i wiele innych niespodzianek.
Impreza, miała na celu pokazanie tradycji wielkanocnych kultywowanych w naszym regionie- zarówno w dziedzinie kulinariów, jak świątecznych obrzędów i obyczajów.. Wszystkim uczestnikom, gościom oraz sponsorom serdecznie dziękujemy. Mamy nadzieję iż za rok jeszcze większa grupa osób będzie mogła zasmakować przygotowanych specjałów.
autor: Alicja Staciwa, PODR Słupsk