Strona Archiwalna Powiat Słupski

Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Poniedziałek 9 Września 2019     Imieniny: Piotra, Jacka, Sergiusza

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

AktualnościAktualności 2017

Multimedia

  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie
  • Wybór rady społecznej przy starostwie

Kalendarium

2019-09-01 80. rocznica Wybuchu II Wojny ŚwiatowejIX01 80. rocznica Wybuchu II Wojny Światowej
2019-09-07 Gminne Święto Plonów w SwołowieIX07Gminne Święto Plonów w Swołowie
2019-09-21 Powiatowe Święto Plonów IX21Powiatowe Święto Plonów
2019-09-28 54. Targi Ogrodniczo - PszczelarskieIX2854. Targi Ogrodniczo - Pszczelarskie
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Kto zostanie Mistrzem gotowania po kaszubsku?

W najbliższy poniedziałek (22 maja) finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentują swoje umiejętności kulinarne w ostatnim etapie. Tematem będzie miodné jestkù, czyli desery.

Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc staną do kuchennych blatów z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę główną ufundowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. Pozostali uczestnicy dostaną dyplomy i upominki.

W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą jest, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty. Kaszëbskô malëna (truskawka)? Pòlsczé jabka (polskie jabłka)? A może szokòlada (czekolada)?

Tego dowiemy się 22 maja w poniedziałek o godz. 10.00. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku.

Przewodniczącym komisji degustacyjnej będzie Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery ocenią: Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

W programie:

10.00 – rozpoczęcie konkursu (czas gotowania 90 minut)

równolegle:

· pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”

· pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej

· pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2

· grill dla zaproszonych gimnazjalistów

12.00 – ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom oraz rozdanie dyplomów i upominków uczestnikom

 

  • autor: Karolina Keler, data: 2017-05-18

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 7742108 wejść.
Strona Archiwalna