Ogólnopolski konkurs kulinarny
We wtorek 24 października w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku przy al. Legionów 7 w Gdańsku odbyła się finałowa rozgrywka IV Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. Wzięło w niej udział czternaście dwuosobowych drużyn z całej Polski.
Celem konkursu jest: propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Nad przebiegiem konkursu czuwali najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji. W ich skład wchodzili: przewodniczący jury Prezydent Polskiej Akademii Gastronomickiej Pan Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski. Zwycięzca I edycji Top Chef – Martin Gimenez Castro. PORAZ KOLEJNY SUKCES NA KULINARNYM KONKURSIE OGÓLNOPOLSKIM osiągnęli uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku Krzysztof Rosner i Krystian Kozłowski. Zajęli Oni I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ - W IV OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM „LITERACKA KUCHNIA”
Uczniowie przygotowali:
-ZAKĄSKĘ ;
PIECZONA KACZKA /POPCORN Z KASZY GRYCZANEJ/ JEŻYNY
AUTOR: KRYSTIAN KOZŁOWSKI
– DESER : Mus z gorzkiej czekolady z ciastkiem maślanym, śliwką karmelizowaną z rozmarynem oraz solonym karmelem
AUTOR: KRZYSZTOF ROSNER,
KTÓRY DODATKOWO OTRZYMAŁ BARDZO WAŻNE WYRÓŻNIENIE MISTRZÓW CUKIERNICTWA ZA KREATYWNOŚĆ I KOMPOZYCJĘ SMAKÓW.
UCZNIOWIE CHODZĄ DO KLASY II TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH I ZAPOWIADAJA SIĘ NA ZNAKOMITYCH FACHOWCÓW.
Zdolni młodzi kucharze zmagali się z drużynami z całej Polski, a oceniani byli przez kilkunastoosobowe jury. Konkurs ten pozwolił uczniom nie tylko sprawdzić swoje umiejętności i zmierzyć się z rówieśnikami z całej Polski , ale była też okazja do poznania wybitnych osób ze świata kulinarnego . Krzysztof i Krystian mieli też okazję podnieść swoje kwalifikacje zawodowe po przez udział w pokazie barmańskim i szkoleniu cukierniczym.
UCZNIÓW DO KONKURSU PRZYGOTOWAŁA - ELŻBIETA SOROKA nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku.
autor: Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku, data: 2017-11-02
wstecz