Strona Archiwalna Powiat Słupski

Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Poniedziałek 9 Września 2019     Imieniny: Piotra, Jacka, Sergiusza

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

AktualnościAktualności 2017

Multimedia

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Kalendarium

2019-09-01 80. rocznica Wybuchu II Wojny ŚwiatowejIX01 80. rocznica Wybuchu II Wojny Światowej
2019-09-07 Gminne Święto Plonów w SwołowieIX07Gminne Święto Plonów w Swołowie
2019-09-21 Powiatowe Święto Plonów IX21Powiatowe Święto Plonów
2019-09-28 54. Targi Ogrodniczo - PszczelarskieIX2854. Targi Ogrodniczo - Pszczelarskie
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Ogólnopolski konkurs kulinarny

We wtorek 24 października w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku przy al. Legionów 7 w Gdańsku odbyła się finałowa rozgrywka IV Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”. Wzięło w niej udział czternaście dwuosobowych drużyn z całej Polski.

Celem konkursu jest: propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Nad przebiegiem konkursu czuwali najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji. W ich skład wchodzili: przewodniczący jury Prezydent Polskiej Akademii Gastronomickiej Pan Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski. Zwycięzca I edycji Top Chef – Martin Gimenez Castro. PORAZ KOLEJNY SUKCES NA KULINARNYM  KONKURSIE OGÓLNOPOLSKIM osiągnęli uczniowie Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku Krzysztof Rosner i Krystian Kozłowski. Zajęli Oni  I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ  - W IV OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM „LITERACKA KUCHNIA”

Uczniowie przygotowali:

-ZAKĄSKĘ ;

PIECZONA KACZKA /POPCORN Z KASZY GRYCZANEJ/ JEŻYNY

AUTOR:  KRYSTIAN KOZŁOWSKI

 – DESER : Mus z gorzkiej czekolady z ciastkiem maślanym, śliwką karmelizowaną z rozmarynem oraz solonym karmelem

AUTOR:   KRZYSZTOF ROSNER,

KTÓRY DODATKOWO   OTRZYMAŁ BARDZO WAŻNE WYRÓŻNIENIE MISTRZÓW CUKIERNICTWA ZA KREATYWNOŚĆ  I  KOMPOZYCJĘ SMAKÓW.

UCZNIOWIE CHODZĄ DO KLASY  II TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH I ZAPOWIADAJA SIĘ NA ZNAKOMITYCH FACHOWCÓW.

Zdolni młodzi kucharze zmagali się z drużynami z całej Polski, a oceniani byli przez kilkunastoosobowe jury. Konkurs ten pozwolił uczniom nie tylko sprawdzić swoje umiejętności i zmierzyć się z rówieśnikami z całej Polski , ale była też okazja do poznania wybitnych osób ze świata kulinarnego . Krzysztof i Krystian mieli też okazję podnieść swoje kwalifikacje zawodowe po przez udział w pokazie barmańskim i szkoleniu cukierniczym.

UCZNIÓW DO KONKURSU PRZYGOTOWAŁA - ELŻBIETA SOROKA nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku.

 

  • autor: Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku, data: 2017-11-02
  • konkurs kulinarny
  • konkurs kulinarny

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 7741576 wejść.
Strona Archiwalna